Batteridrivet vs tryckluftsdrivet

Fördelarna med handhållna batteridrivna verktyg är självklara: Mobilitet och flexibilitet, utan att vara låst till vare sig tryckluftsslang eller nätkabel. Men hur är det med styrkan? Vågar man som fordonsverkstad överge tryckluft till förmån för batteridrivna handhållna verktyg? Milwaukees produktchef Gustav Olsson tror på en batteridriven framtid, där han uppmanar fordonsverkstäder att våga sätta handhållna batteridrivna verktyg på prov.
Är det möjligt för fordonsverkstaden att ställa om, från tryckluftsdrivna handhållna verktyg, till batteridrivna diton?
– Ja, svarar Gustav Olsson, som är produktchef på Milwaukee. Det har varit på gång ganska länge, där vi gradvis sett en övergång från tryckluft till batteri inom olika områden. När det gäller just fordonsverkstäder ser vi att man på den tyngre sidan, för lastbilar och entreprenadmaskiner, varit snabbare att gå ifrån lufttrycksdrivna verktyg i förhållande mot verkstäder för personbilssidan.

För den som blickar tillbaka i backspegeln det senaste decenniet råder det litet tvivel om att batteridrivna handhållna verktyg utvecklats rejält. Samma utvecklingsresa under motsvarande tidsspann har inte tryckluftsdrivna verktyg gjort.
– Själv har jag varit i branschen i sex års tid nu, säger Gustav. När jag började hade vi i princip bara tre batteridrivna spärrskaft och några mutterdragare i vårt program riktat mot fordonsverkstäder. Idag finns ett bredare program av batteridrivna mutterdragare, och en hel uppsjö batteridrivna spärrskaft av olika varianter. Olika längder, storlekar, hastigheter och även batteriverktyg anpassade för särskilda arbetsområden.
– Vi ser också en ökning av batteridrivna handhållna verktyg riktade mot bilplåtslageri, slipmaskiner och så vidare, fortsätter Gustav. Det har hänt jättemycket. Tryckluftsdrivna maskiner, där har det under tio års tid inte hänt våldsamt mycket, annat än gradvis förfiningar.

Faktum kvarstår: Fordonsverkstäder med fokus på personbilar verkar generellt vilja behålla sina tryckluftsdrivna handverktyg. Inte minst när det gäller mutterknackare.
– Det man behöver är en stark mutterdragare, som även kan användas för att få bort bultar som rostat fast, exempelvis i arbete med hjulupphängning. Men idag finns både 12V och 18V-system, där 18V-dragarna klarar även de mest tuffa jobben.
Det är inte bara programmet av batteridrivna handhållna verktyg som breddats drastiskt. Även maskinernas funktioner har finslipats rejält.
– På tryckluft har du sannolikt en ventil som styr flödet och styrkan, som du kan justera. Men med en batteridriven maskin har du idag full möjlighet att finjustera funktion efter behov. Du kan justera varvtal och lämna styrkan orörd. Du kan behålla varvtal och justera styrkan. Du kan mer exakt ställa momentdragning eller rent av köra på autoläge.
ÅTKOMST OCH SMIDIGHET
Gustav summerar det med att utvecklingen av kontrollsidan har gått längre på batteridrivna handverktyg än tryckluftsidan.
Att tryckluftsdrivna verktyg trots detta fortsätter att behålla sin popularitet tror han beror på flera olika faktorer.
– Tryckluftsdrivna verktygs väg mot framgång har alltid varit kompakta mått i kombination med mycket effekt. För många tekniker är det viktigare med åtkomst och smidighet, men idag finns det batteridrivna verktyg som är minst lika effektiva.

Han tror att motståndet, för ett sådant upplever han finns på ett generellt plan hos personbilsverkstäder, till batteridrivna handhållna verktyg både kan bygga på fördomar mot batteridrivna verktyg, gamla vanor och fullt möjligt det han kallar för verkstadens egen inlåsningseffekt.
– Har du precis investerat i en stor kompressoranläggning så kanske du sitter fast i den investeringen, tror Gustav. Men visst ser vi även signaler på skifte. Senast nu var det en fordonsverkstad i Norge som valde att gå all in på enbart batteridrivna handhållna verktyg eller åtminstone så mycket batteridrift som möjligt.
SKILLNAD I BETEENDEMÖNSTER
Utmärkande för just personbilsverkstäder är också att varje verkstad i regel är sin egen verksamhet under samma tak. Här ser Gustav en tydlig skillnad i beteendemönster mellan personbilsverkstäder och byggsektorn, som båda har bred nytta av just handhållna batteridrivna verktyg.
– I en bilverkstad är man ofta i sin egen verksamhet och ofta rör det sig om mindre verkstäder. En byggjobbare kommer dagligen i kontakt med olika arbetsplatser, andra aktörer inom samma bransch, men olika yrkeskategorier. Man lär av varandra. Både information och intryck sprids på ett helt annat sätt.
Samtidigt tror han inte på att tryckluftssystem successivt kommer att rationaliseras bort av fordonsverkstäder.
“Det finns fortfarande maskintyper där tryckluftsdrivna maskiner är mindre. Men kraften är idag nästan en ickefråga”
– Gustav Olsson, produktchef på Milwaukee.
– Nej, men med mindre behov av tryckluftsdrivna verktyg behövs inte ett fullt så omfattande, starkt och dyrt tryckluftssystem. Desto mindre blir behovet av ett kraftfullt och dyrt tryckluftssystem. Med ett tryckluftssystem ska du dessutom sköta serviceplan och underhåll, vilket innebär en kostnad i både inköp och löpande driftskostnad.
Han ser idag att tryckluftsdrivna verktygs försprång sakta men säkert håller på att raderas ut.
– Det finns fortfarande maskintyper där tryckluftsdrivna maskiner är mindre, medger han. Men kraften är idag nästan en ickefråga. Den begränsningen, det försprånget, skulle jag säga är helt borta idag.

Det viktigaste för verkstaden, och slutanvändaren, är förstås att batterierna laddas snabbare än de förbrukas. Givet att situationen är sådan så finns det idag mycket lite som talar mot batteridrivna handhållna verktyg menar Gustav:
– Samtidigt måste man skilja på 30 minuters driftstid och hur pass mycket du använder just den maskinen per arbetsdag. Det kan vara den enda maskin du arbetar med under en dag, men det innebär inte att du står och använder maskinen hela arbetsdagen igenom. Sett till verkstaden faktiska behov så kan 30 minuters driftstid vara väldigt lång tid. Och att byta ett batteri tar knappt någon tid i anspråk.
“TÄCKER 99 PROCENT”
För alla eldrivna handhållna verktyg uppstår dock en ofrånkomlig kompromiss mellan effekt, vikt, storlek och vibrationsvärden. För batteridrivna handhållna verktyg tillkommer ytterligare en parameter: Driftstid.
– I detta uppstår garanterat en intressekonflikt i ett och samma verktyg, menar Gustav. Du måste saka på någon egenskap för att vinna en annan. Så är det garanterat. Men dagens batteridrivna handhållna verktyg har kommit väldigt långt i sin utveckling. Jag skulle säga att dagens batteridrivna handhållna verktyg täcker 99 procent av en fordonsverkstads behov. Så långt har utvecklingen redan gått, samtidigt som utvecklingen av de tryckluftsdrivna handverktygen i stort sett stått stilla de senaste tio åren.
***
Batteritekniken ikapp tryckluftsdrivna maskiner
“Svänger mot batteridrivet mer och mer”
Tekniskt sett är de batteridrivna handhållna maskinerna generellt ikapp de lufttrycksdrivna. Men det finns fortsatt utmaningar för att få fordonsverkstäderna att ställa om, inte minst när det gäller mjuka organisatoriska värden för att nå de enskilda fria och ofta mindre verkstäderna. Det menar Würth Power Tools svenska produktchef Niklas Andersson.
Fordonsverkstäder är i allt högre utsträckning benägna att ge batteridrivna handhållna maskiner en chans.
– Vi märker att det svänger mot batteridrivet mer och mer, säger Würth Power Tools Sveriges produktchef Niklas Andersson. Sedan introduktionen av litiumjonbatterier och att tekniken förfinats allt mer så har intresset vuxit. Bättre batteriteknik, borstlösa maskiner som tål tuffa miljöer och som är mindre känsliga för överbelastning, då har batteridrivna verktyg på allvar kunnat konkurrera med både tryckluftsdrivna och elnätanslutna maskiner

Han menar att utvecklingen av batteridrivna verktyg gått stadigt framåt de senaste tio åren, samtidigt som de tryckluftsdrivna motsvarigheterna inte förändrats i någon väsentlig mening.
– Konsumentmarknaden driver utvecklingen, menar Niklas. Tack vare vinsten från den volymen ges tillverkarna möjlighet att utveckla tekniken även för proffsmaskinerna. De senaste åren har det till och med börjat komma batteridrivna mutterknackare som börjar komma upp tillräckligt i styrka, som väl motsvarar prestandan i en tryckluftsdriven muttermaskin.

Fördelarna med batteridrivna maskiner är många. Det uppenbara är verktygets mobilitet. Men det finns också tre huvudsakliga anledningar till att välja batteridrivet före luftdrivet enligt Niklas:
– Batteridrivna maskiners underhåll sträcker sig i princip till att ladda batteriet. Har du då två uppsättningar batterier och en batteriplattform som passar till flera olika verktygskroppar så klarar du dig generellt väldigt bra och står aldrig utan ström.
– En tryckluftsdriven maskin ska smörjas och fettas in för att inte skära. Batteridrivna maskiner är dessutom bättre att hålla i, i förhållande mot tryckluftsdrivna verktyg där luften går genom handtaget, som består av metall eller komposit. Det minskar risken för personskador som exempelvis vita fingrar, säger Niklas.
“Det gäller att använda rätt maskin till rätt applikation”
– Niklas Andersson, Würth Power Tools svenska produktchef.
Vibrationsvärden är förstås en viktig faktor. Här har mycket hänt på den batteridrivna sektorn, men Niklas medger att de pneumatiska verktygen ännu har en fördel här.
– De batteridrivna maskinerna har sänkt sitt vibrationsvärde rejält, understryker han. Men generellt är vibrationsvärdet ännu lägre för de luftdrivna verktygen, framförallt på mutterdragare. Det gäller att använda rätt maskin till rätt applikation. Samtidigt beror det på hur man mäter och vilket arbetsmoment som du utför.
– Om du exempelvis byter hjul så kan en tryckluftsdriven maskin ha kort eller långslagig funktion. Den ena har bättre vibrationsvärde på papper, men ger ett kraftigt knyck i handleden i förhållande mot en maskin som är mer snabb och rapp. Mätningen sker efter en fast mall och är därför i sin nuvarande form något stelbent anser jag. Varför inte välja ut de tio vanligaste arbetsmomenten i en fordonsverkstad och utgå från varje maskins egenskap?
REKONDFIRMOR VINNARE
Här är det främst rekondfirmorna som är de stora vinnarna.
– Rekondsektorn har tidigare arbetat med elnätanslutna maskiner. Elnätsmaskiner och batterimaskiner är i stort likadant uppbyggda och därför är vibrationsvärdena låga och närmast identiska. För rekondfirmor är det enbart fördelar med att byta från elnätanslutet till batteridrivna maskiner.
Att få fordonsverkstäderna att ställa om är dock en utmaning. För verkstäder med behov av riktigt starka maskiner finns det idag inte några alternativ till tryckluftsdrivna maskiner.
– Nej, har du behov av 2 500–3 000 Nm, då finns inget annat alternativ än tryckluftsdrivet, säger Niklas. Så lastbilsverktäder, tågverkstäder och vissa moment inom plåtverkstaden är fortsatt helt beroende av tryckluftssystem.
“FÖR- OCH NACKDELAR”
I övrigt är det i många fall en kostnadsfråga, organisatorisk fråga och fullt möjligt också en generationsfråga.
– Större företag har ett skyddsombud eller avdelningschef som har som uppgift att läsa in allt. En person som kan sätta sig in i för- och nackdelar med olika system, räkna på kostnader och så vidare. Den möjligheten har förstås inte en mindre verkstad med fåtal anställda eller kanske rent av enmansbolag. Man startar sin verkstad för att man är duktig på att meka, inte för att göra utvärderingar, säger Niklas.
Och fortsätter:
– Här är det vår uppgift att upplysa och informera, där vissa verkstäder är mer mottagliga än andra. Det är som med bilar. Vissa vill ha 500 hästkrafter i sin bil och struntar blankt i om motorn drar 3 liter bränsle per mil. Andra vill få ut så mycket räckvidd och nytta som möjligt.
Många företag har dessutom redan investerat i ett tryckluftssystem och vill köra på med tryckluftsdrivna maskiner av gammal vana.
– Här upplever jag att den yngre generationen är mer mottagliga för att prova nytt. Ett företag som drar nytta båda av äldre medarbetares erfarenhet i kombination med ungas nyfikenhet tror jag är en perfekt kombination.
Elefanten i rummet då. Hur är det med driftstid och tyngd för batteridrivna maskiner?
– Har du bara dubbel uppsättning batterier så behöver du aldrig stå utan ström. Driftstiden för ett batteri ska alltid överstiga laddtiden för det andra batteriet, då står du aldrig utan ström. Visst kan batteriverktygens vikt öka, men tekniken går ständigt framåt. Driftstiderna ökar samtidigt som både laddtider och tyngder minskar. Idag är laddtiderna nere på 25-30 minuter.
– Tekniken har gått oerhört framåt de senaste tio åren och jag är övertygad om att den utvecklingen fortsätter i samma raska takt även de närmaste åren framåt, avslutar Niklas Andersson.
***
“Skruv- och mutterdragare kör jag gärna på batteri”
Batteridrivna verktyg har vissa fördelar, men Peter Nilsson i Karlshamn menar att de tryckluftsdrivna handverktygen är överlägsna batteridrivna enheter.
Peter Nilsson driver en fälg- och däckverkstad i Karlshamn. Hjul utgör företagets kärnverksamhet, men han har också breddat sig till att även utföra både löpande servicearbeten samt reparationsarbeten på fordon. En vanlig lösning som är vanligt förekommande i branschen.

När det gäller handhållna verktyg arbetar han främst med mutterknackare, men i den handhållna maskinparken finns också polermaskiner, borrmaskiner, skruv- och mutterdragare, tigersåg och liknande verktyg. En tämligen ordinär verktygsuppsättning som nog överensstämmer med de flesta fordonsverkstäder. I flera fall har han både lufttrycksdrivna maskiner och dito batteridrivna enheter.
Han inleder med det uppenbara:
– Batteridrivna verktyg gör ju så klart att man slipper tryckluftsslangen. Det ger mig bättre mobilitet och används oftast för de jobb som jag inte kan utföra i verkstaden. Kundens bil kanske inte alltid står i verkstaden, och då är det bra med batteridrivna enheter.
“Jag upplever att batteridrivna handhållna verktyg ofta är snärtigare och hårdare i sitt arbetssätt”
– Peter Nilsson, verkstadsägare i Karlshamn.
Han ser dock flera nackdelar. Främst vikten på verktygen, samt det faktum att batteridrivna maskiner i regel växer i både storlek och tyngd om effekten ska matcha motsvarande lufttrycksdrivna enheter.
– Det är min erfarenhet, säger Peter. För batteridrivna verktyg är det främst vikten. Om jag ska ha ett batteridriven handhållen maskin som motsvarar vad jag får ut av mina tryckluftsdrivna enheter så blir det lätt både större och tyngre maskiner.
Skruv- och mutterdragare är dock två verktygsgrupper som han gärna kör på batteri.
– Det fungerar bra, menar Peter. Även tigersåg fungerar bra med batteridrift. Säg att du ska köra av ett avgassystem, då är det smidigt att inte ha någon sladd att oroa sig för.
FÖREDRAR TRYCKLUFTSDRIVET
Men det är ändå de tryckluftsdrivna maskinerna som han främst arbetar med, av flera olika anledningar.
– Tryckluftsdrivna maskiner går mjukare, menar Peter. Jag upplever att batteridrivna handhållna verktyg ofta är snärtigare och hårdare i sitt arbetssätt och ger ofta ifrån sig ett obekvämt ljud.

Han upplever inte någon avgörande skillnad när det gäller vibrationer mellan lufttrycksdrivet och batteridrivet verktyg, men uppfattar ändå tryckluftssdrivna verktyg som både tystare, bättre och mer behagliga att arbeta med. Eftersom kompressorn dessutom gömts undan i ett helt annat rum störs han heller inte av det buller som annars uppstår.
Han menar att han har satsat på kvalitetsverktyg, både när det gäller tryckluftsdrivna enheter och batteridrivna diton. I båda fall erbjuds bra inställningsmöjligheter och momentdragningar.
– När det gäller finjusteringar av verktygets inställningar så får jag säga att tryckluftsverktygen generellt är bättre. Med dem går det också att smyga igång på ett mer skonsamt sätt än vad batteridrivna enheter förmår.
“ORKAR DET MESTA”
Han återkommer till mutterknackare och verktygets styrka.
– En av mina tryckluftsdrivna muttermaskiner lossar 1760 Nm i vrid. Det orkar med det mesta. Med batteridrivna verktyg händer det ofta att jag måste förbearbeta muttrarna innan elmaskinen orkar dra loss dem. Då har jag ändå bra verktyg i båda fall.
Han tror inte att han kommer att ställa om från tryckluftsdrivet till eldrivna handverktyg.
– Som det känns nu så är svaret nej, säger han. Vikten är en faktor och tryckluftsdrivna verktyg lossar på ett helt annat sätt
FLER REPORTAGE
VISA FLER






