It’s a wrap! Konsten att foliera en bil

Att foliera delar av bilen eller hela bilens kaross är något som blir allt mer populärt. Det är också ett arbete som kräver inlärning, tålamod och ett gott öga för detaljer. Men hur gör man? Är detta bara något som riktade folieringsfirmor kan hantera?
It’s a wrap! Konsten att foliera en bil

Svaret finner vi hos folieringsexperterna vid VN Vinyls i Stockholm. De arrangerar regelbundet kurser i konsten att foliera ett fordon, riktat mot både privatpersoner och näringsidkare som på olika sätt vill lära sig hur det går till.

DMV deltog på en tvådagars kurs under ledning av VN Vinyls vd Victor Palaic.

– Det finns i huvudsak tre typer av vinylfilmer. Folieringsvinyl, dekalvinyl och mönstrad vinyl.

Den film som är relevant vid fordonsfoliering är folieringsvinylen, som skiljer sig från de två andra typerna genom att ha särskilda luftkanaler i filmen. Luftkanalerna ger filmen flexibilitet så att du kan lyfta filmen ett par gånger om utan att det tappar sina fästande egenskaper. Luftkanalerna tillåter dig också att enkelt få ut luftfickor när filmen ska läggas an ordentligt mot karossen.

Lås dig heller inte till att det heter just folieringsvinyl. Precis som med allt annat finns det flera olika kvaliteter av folieringsvinyl. Kort beskrivet får du vad du betalar för. Ju bättre film, desto högre är dess flexibilitet. Enklare och billigare film kan sakna minnesegenskaper. Med minne menas i folieringskonstens värld att du kan släcka minnet med hjälp av värme, så att filmen inte längre kryper ihop eller påverkas av temperaturförändringar. En sådan typ av film är definitivt att föredra. Ledande tillverkare i branschen är 3M, KPMF och Oracal.

– Det finns även olika former av fästlim, fortsätter Victor. Det finns tryckaktiverat lim och tidsaktiverat lim. Här jobbar vi med tryckaktiverat lim.

Vinylfilmernas kvalitet avslöjas också av hur bra dess färgpigment är. En bra film, med bra pigment, tål att sträckas på utan att färgen tar skada.

Vid sidan om filmen behöver du också en del redskap. De mest basala verktygen som krävs är en bra bladkniv, en skrapa med en särskild filt som klistras på, en tyghandske, något brytverktyg, ett par mindre skrapor för att kunna flika in folien i skarvar och vrår, en varmluftspistol, en temperaturavläsare, måttband och olika typer av maskeringstejp. Vanlig maskeringstejp, smal maskeringstejp samt skärtejp.

Du behöver också två former av rengöringsmedel: Steg ett petroleumbaserat rengöringsmedel som inte dunstar. Det löser mycket svår smuts som vanlig avfettning inte biter på. Och ett något snällare steg två: Ett spritbaserat rengöringsmedel, som neutraliserar petroleumrengöringsmedlet och samtidigt avlägsnar smuts, damm och fett.

– Använder du det petroleumbaserade rengöringsmedlet så måste du alltid neutralisera ytan igen med hjälp av det spritbaserade rengöringsmedlet, manar Victor. Om ytan är ren nog kan det dock räcka med det spritbaserade rengöringsmedlet, men då måste ytan vara väldigt ren från början.

Hur fungerar det på en bil som har särskilt lackskydd? Eller keramisk lackbehandling?

– Allt sådan måste bort innan du kan foliera, svarar Victor Palaic. Annars får filmen inget ordentligt fäste. För en bil med helkeramisk lackbehandling finns ingen annan lösning än att ta bort det lackskyddet helt, något som kräver specialkunnande.

Med den grundläggande kunskapen i minne är det dags att foliera. Hur det går till har vi samlat i en bildserie, som förklarar arbetet steg för steg. KLICKA HÄR FÖR ATT SE HELA BILDSERIEN.

SKRIVEN AV
DMV

FLER REPORTAGE

VISA FLER