Ryds Bilglas lanserar nytt lärlingsprogram
För att möta det ökade behovet av kompetent arbetskraft och locka fler kvinnor till en mansdominerad bransch har Ryds Bilglas tagit fram ett eget lärlingsprogram.
Ryds Bilglas har länge anställt och utbildat lärlingar, men startar nu för första gången upp ett eget lärlingsprogram, där nya talanger får utbildning och handledning för att lära sig yrket. Pilotprojektet genomförs i Stockholm och en grupp lärlingar kommer gå utbildningen tillsammans.
De första fyra antagna lärlingarna har anlänt till verkstaden i Huddinge under handledning av Hasse Åhnström, som är teknisk resurs i Stockholm.
Programmet löper över 18 månader och innefattar praktiska och teoretiska moment. Allt följer en utbildningsplan som bygger på Ryds Bilglas gemensamma arbetssätt.
Efter en gemensam inledande introduktionsperiod i Huddinge kommer lärlingarna få jobb på olika verkstäder i Stockholm. Samtliga moment handleds av bilglastekniker på den aktuella verkstaden och av Hasse Åhnström.
ÖKAD SATSNING PÅ JÄMSTÄLLDHET
Vid två tillfällen under lärlingsprogrammet får lärlingarna göra delprov inför yrkesprovet som avslutar utbildningen och lärlingen får sitt yrkesbevis.
– Att utbilda medarbetare internt öppnar upp för möjligheten att rekrytera talanger som saknar tidigare erfarenhet och som en del i vår ökade satsning på jämställdhet ser vi här möjligheter att attrahera fler kvinnor till en annars mansdominerad bransch, säger Fredrik Karlsson, Sverigechef på Ryds Bilglas i ett pressmeddelande.
Tindra Kolberg är en av de antagna lärlingarna och har, förutom under värnplikten i Boden där hon körde pansarvagn, ingen tidigare arbetslivserfarenhet från motorbranschen. Intresset för bilar kommer hemifrån med en pappa som arbetat som bilmekaniker.
Själv startade Tindra sin karriär i klädbutik fram tills hon blev antagen till lärlingsprogrammet.
– Upplägget under lärlingsperioden innebär att man får utföra många moment själv under handledning vilket gör att man lär sig snabbt. Under handledningen finns också utrymme för att man kan få göra fel och då kunna lära sig av sina misstag, vilket också bidrar till att man lär sig snabbare, säger hon.
NÖJDA LÄRLINGAR
Jonathan Högberg är även han antagen till lärlingsprogrammet. Han har lite fordonserfarenhet sedan tidigare och lockades av annonsen från Ryds Bilglas som rörde lärlingsprogrammet.
Lärlingarna Simon Gustafson och Simon Jensen berättar att det genom lärlingsupplägget finns stora möjligheter till att fråga sin tekniska resurs om råd om man undrar över moment och arbetssätt, och att möjligheten att bli antagen i grupp har som positiv följd att man även kan lära sig av varandra.
Ryds Bilglas är en ledande aktör inom reparation och byte av bilglas med över 150 verkstäder i Sverige.