Aurobay tecknar avtal med AB Volvo om tillverkning av kamaxlar

Blir leverantör av kamaxlar till AB Volvos lastbilsmotorer
Aurobay tecknar avtal med AB Volvo om tillverkning av kamaxlar

Aurobay blir leverantör av kamaxlar till AB Volvos lastbilsmotorer. Avtalet är tecknat på fem år och är ett så kallat “build-to-print”-avtal.
– Avtalet är en demonstration av våra styrkor som partner till fordonstillverkarna, säger Michael Fleiss, vice vd för Aurobay och vd för Aurobay i Sverige (Powertrain Engineering Sweden AB).

Aurobays andra avtal på komponentmarknaden för drivsystem blir med AB Volvo, som väljer Aurobay som partner för tillverkning av kamaxlar till tunga och medeltunga lastbilsmotorer. 

– Att vi tar hem det här avtalet i stor konkurrens med andra aktörer visar hur starka vi är som leverantör av komponenter till kunder med höga krav och förväntningar, säger Petra Odenman, Executive Vice President, Sales & Market i ett pressmeddelande.

Rickard Lundberg, platschef på Volvo Group Skövde, gläds åt att tillverkningen stannar i Skaraborg.

– Detta är en del i AB Volvos omställningsresa där expansionsyta behövs för nya produkter. Vi är glada att tillverkningen av kamaxlar stannar i Skövde, det är ett bevis på styrkan i Skaraborgsk samverkan och industri, säger han.

TAR ÖVER TILLVERKNINGSMASKINER

Avtalet innebär konkret att Aurobay tar över tillverkningsmaskiner från AB Volvo och att företaget investerar i egna nya tillverkningsmaskiner.

Avtalet är vidare ett exempel på hur Aurobay samarbetar med partners för att återanvända så mycket som möjligt av befintlig utrustning för att maximera utnyttjandet av maskiner innan skrotning och för att undvika dyra investeringar – ett tekniskt samarbete som bidrar till att minska miljöpåverkan.

Aurobays målsättning med övertagandet av kamaxeltillverkningen är att det ska vara klart för produktion under första kvartalet 2025.

– Tillverkningen av kamaxlarna ska ske i en linje, från ett stångämne till en färdig axel. Projektet är i gång. Det är många bitar som ska på plats, inte minst ska vi träna upp vår personal genom kompetensöverföring från kunden, säger Bjarne Hammar, platschef på Aurobays Skövdefabrik.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh