Automässan – En kraftsamling i branschen

DEN 15–18 JANUARI 2020 riktas blickarna mot Svenska Mässan när i stort sett hela eftermarknadsbranschen samlas för Automässan. Automässan 2020 blir den 15:e upplagan av tillställningen och schemat är fullspäckat med nyttigheter i form av nya verktyg och produkter, informativa seminarier och branschmingel. Mässledningen utlovar dessutom festligheter – för lite trevligt ska man väl också ha?
Automässan – En kraftsamling i branschen

MÄSSANS ÖPPETTIDER:
Onsdag
15 januari kl. 9–17
Torsdag
16 januari kl. 9–17
Fredag
17 januari kl. 9–17
Lördag
18 januari kl. 9–15

AUTOMÄSSAN ÄR EN FACKMÄSSA, DEN GIVNA MÖTESPLATSEN FÖR MOTORBRANSCHENS SERVICEOCH EFTERMARKNAD.

FÖR EN KOSTNADSFRI ENTRÉBILJETT GÖRS EN ENKEL ANMÄLAN DIREKT PÅ WWW.AUTOMASSAN.SE




Vi har pratat med Anna Lena Friberg, Exhibition Manager för Automässan, för att höra mer om vad som väntar.

– Mässan är ett etablerat arrangemang på Svenska Mässan, inleder Anna Lena. Planeringen ser jättebra ut, vi ligger i dagsläget på ungefär 14 000 m2, och närmar oss cirka 240 utställare ifrån många olika länder. Det är väldigt kul.

På Automässan hittar du det mesta som behövs inom motorbranschens service- och eftermarknad.
Nya produkter och maskiner visas och demas upp av kompetent personal hos de olika utställarna.
Anna Lena Friberg, Exhibition manager för Automässan.

Visst är det här nordens, eller till och med norra Europas största av sitt slag?

– Det beror lite på var man drar gränsen. Om man inte räknar Frankfurt så är vi faktiskt störst. Det finns egentligen ingenting i norden som kan mäta sig med det här. Vi brukar ha mellan 16 000–17 000 besökare. Och vi går bara vart tredje år så det känns som att man gör en kraftsamling inför Automässan.

Är det några spännande utställare på gång?

– Ja ett antal nya just på däcksidan. Några som är nya för i år är Falken Tyre, Hankook, Imaz Wheels, MOMO, NDI Sweden, Varta och ett finskt företag som heter Vannetukku. Även MECA är nya för i år. Och hela Mekonomen Group finns på plats med alla sina olika delgrupperingar. Contitech, som jobbar med Continental, en av de stora utställarna. Störst just nu är Preqas inom Mekonomen.

Vad har besökarna att se fram emot i år?

– Framför allt så är det leverantörerna som besökarna ska se fram emot. Det är de som står för mycket av innovationerna och innehållet – den nya tekniken. Det vi gör är egentligen att skapa arenan för våra deltagare, både på besökarsidan och utställarsidan. Och MRF, Motorbranschens riksförbund, gör sin lack- och skadekonferens. Vi har ett seminarieprogram som görs av MRF och SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening och är öppet för alla besökare, helt gratis.

Vilka talare har besökarna att se fram emot?

– Bland annat Mikaela Åhlin-Kottulinsky som pratar om sitt liv som racerförare. Det ser vi fram emot väldigt mycket. Och dels har vi en annan tjej med som är professor i nationalekonomi på VTT, Maria Börjesson. Hon forskar på transportekonomi och transportmodeller. Det låter kanske lite teknikintensivt men vi vill att programmet ska vara brett, men också djupt. Att man ska försöka kommunicera med olika delar av våra besökarmålgrupper och hitta ett program som har många olika delar och vänder sig till olika delar av branschen. Det är en ganska splittrad grupp med alltifrån mekaniker, lackerare, verkstadschefer och utvecklare.

Knyt kontakter, träffa branschkollegor eller njut av en kopp kaffe under tiden som du väntar på lunch.
För en större karta i PDF-form, klicka här.

BRANSCHMINGEL

För att göra ett bra jobb behöver man även kunna släppa på tyglarna emellanåt. Därför arrangeras ett branschmingel. Fira dagens affärer, hälsa på kollegor eller knyt nya bekantskaper. När portarna stänger för dagen torsdag den 16 januari drar livemusiken igång på scenen och det råder AW-priser i baren.

När? 16 januari kl. 17.00–22.00
Var? Lobbybaren Twentyfourseven, Tower 3, Gothia Towers

BRANSCHBAR

Behöver du en kall efter en lång dag på mässan är det hit du kommer. Behöver du en ljummen eller varm med mjölk är det också hit du kommer. AW-priser gäller hela kvällen. Glöm bara inte att det finns en morgondag också.

När? 15 & 17 januari 17.00–20.00
Var? Lobbybaren Twentyfourseven, Tower 3, Gothia Towers

Finns det något tema eller inriktning?

– Mycket handlar om elektrifiering. Och även vem som äger innehållet, alltså datan i bilen. Hållbarhet – det här med däck, hur mycket man pratar om hållbarhet där. Och vad man gör med gamla batterier och så vidare. Hållbarhet är ett tema vars viktighet inte kommer att minska.

Vad är mest angeläget i branschen som ni ser det? Vi kanske redan har vidrört det?

– Jag tror det beror litegrann på vilken stol man sitter på. Miljötänket kommer in överallt, men också det här med elektrifiering, vem som äger innehållet och hur det kommer påverka verkstädernas framtid.

Vad vill ni att besökarna tar med sig i år?

– Vi hoppas att de får med sig nya kontakter, ny kunskap och att de tycker det har varit kul och intressant att besöka Automässan. Det finns en annan del i hela det här arrangemanget, det sociala. Stora kalas som vissa av våra utställare håller, och vi själva gör lite också. Lite branschmingel för att man ska kunna ha det lite trevligt när man är här!

Finns det något för ungdomarna – framtidens mekaniker?

– Jajamän. Det är MAF, Motorbranschens Arbetsgivareförbund, med Johanna Linder på Transportföretagen. De gör en stor satsning på elever varje gång på Automässan, och inte bara elever utan även på lärarna inom de olika fordonsprogrammen. De blir inbjudna hit för att förhoppningsvis få en liten boost när de ser allt som den här branschen har att erbjuda. Vi har säkert minst 1 500 elever från hela landet som kommer hit under de här dagarna. Och Chalmers till exempel, de är här och berättar om världens mest bensinsnåla bil, som väger runt 30 kg. Ett kul elevprojekt som de har drivit internationellt. Den kommer vi ha här på plats. Det kan vara lite roligt också för andra elever att se att det finns väldigt mycket att göra… det är också mycket ny, spännande teknik. Man ser att det funkar. Och den här tekniken hoppas man sedan kunna applicera på vissa delar av fordonsindustrin.

Och rekrytering i branschen?

– Rekryteringen är A och O. Jag läste en rapport om hur stor brist det är inom olika grupper från mekaniker till lackerare, för varje län. Det är ganska många tusen personer som skulle behöva anställas för att komma upp i den nivån som skulle behövas. Vad jag tycker är lite spännande är också när man tittar på vad det är för kompetens som kommer att krävas. Det är även så att utbildningarna och lärarna ska ha rätt kompetens. Med tanke speciellt på kanske elektrifieringen. Du måste nästan vara lite av en dataingenjör för att kunna hantera en elbil.

David Norrbohm, förbundsjurist, Motorbranschens riksförbund.
Vanessa von Zweigbergk, bolagsjurist på SINF

SEMINARIER I URVAL
1. ”Raka vägen till nöjda kunder – Hållbara råd och tips till verkstäder”
Talare: David Norrbohm
Tid: 09.30–10.15 onsdag 15 januari

2. ”Ett liv i 220 km/h”
Talare: Mikaela ÅhlinKottulinsky
Tid: 14.15–14.15 onsdag 15 januari

3. ”Wanted – personal till motorbranschen! Vad gör Transportföretagen?”
Talare: Jonas Hehrne, Caj Louma
Tid: 09.30–10.00 torsdag 16 januari

4. ”Behovet av att kunna anställa arbetskraft på begränsad tid ökar, men fallgroparna är många”
Talare: Vanessa von Zweigbergk
Tid: 15.00–15.45 fredag 17 januari

5. ”From dull matt to sparkling shine”
Talare: Fabrizio Gagliardi
Tid: 11.00–12.00 lördag 18 januari

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racerförare och första kvinnliga STCC-segraren.
Fabrizio Gagliardi, Training Manager, Rupes
SKRIVEN AV
DMV