Fordonsjuristen: Att driva konkurrensfrågor som branschförening

Fordonsjuristen har stor erfarenhet av att driva konkurrensfrågor
Fordonsjuristen: Att driva konkurrensfrågor som branschförening

Branschföreningen Fordonsjuristen har lagt ner många timmar på att driva konkurrensfrågor i Sverige. Lagen förbjuder konkurrensbegränsande samarbeten mellan företag och också att företag som har en dominerande ställning utnyttjar sin marknadsmakt.

– I lagen finns även regler som rör företagsförvärv och när sådana ska förbjudas, säger Bo Ericsson på Fordonsjuristen i ett pressmeddelande. Detta kan vara intressant med tanke på att åtminstone en verkstadskedja i fordonsbranschen kräver att de som första part ska ges möjligheten att köpa verkstaden vid en eventuell försäljning.

– En annan kedja villkorar vilka branschföreningar deras medlemmar får vara med i. I nästa andetag pratar alla i fordonsbranschen om vikten av att det inte ska finnas konkurrensbegränsningar, men det verkar bara gälla när det passar de som uttalar sig.

Fordonsjuristen har, bland annat, drivit konkurrensfrågor med Konkurrensverket som rört alltifrån att Tesla som inte ville sälja delar till allbilsverkstäder till service måste utföras av en märkesverkstad.

STOR KUNSKAP

Konkurrenslagen innehåller vissa civilrättsliga regler och vilka följder ett visst agerande kan få. På Fordonsjuristen har Ulf Stefansson hög kunskap på området, som är jurist på Fordonsjuristen.

Bo Ericsson:

– För att kunna göra nytta i Bryssel (Cecra och AIRC) är det ett krav att man har hög branschkunskap så att man kan tillgodogöra sig all information under samtliga möten, samt klara av att föra Sveriges talan och samtidigt beskriva alla våra verkstäders och fordonshandlares hot och möjligheter. Under de 20 år som jag har varit verksam i Bryssel har jag hållit flera föreläsningar om vår bransch i Sverige och om vår unika Vagnskadegaranti bland annat.

Fordonsjuristen har meddelat att man för närvarande avvaktar med att ansluta sig till CECRA och AIRC eftersom det kostar hundratusentals kronor per år.

– Samtidigt måste vi ställa oss frågan hur stor påverkan ett litet land som Sverige har när länder som Frankrike, Italien, Spanien med flera gör sina röster hörda. Informationen från Bryssel kommer oss på Fordonsjuristen tillhanda på olika sätt, men vanligast genom kollegor i olika länder och genom pressmeddelanden från CECRA och AIRC, säger Bo Ericsson.

SKRIVEN AV
DMV