MECA vill locka fler kvinnor till verkstadsbranschen

MECA vill locka fler kvinnor till verkstadsbranschen

Verkstadsbranschen tillhör en av de minst jämställda branscherna i Sverige. Men allt fler kvinnor tar ledande positioner inom branschen, vilket bilservicekedjan MECA välkomnar – som vill se en jämnare könsfördelning.
– Andelen kvinnor i branschen är alldeles för låg idag, säger Johan Christersson, kedjechef på MECA Sweden.

Enligt SCB är bara tre procent av de anställda i verkstadsbranschen kvinnor. Jennifer Palmér, platschef på MECA:s expresslager i Trelleborg, kan intyga att hon stött på en hel del reaktioner genom åren.

– För en del kunder är det inget konstigt att jag som tjej jobbar här, men en del vill hellre prata med grabbarna. Det händer att jag får frågor om jag kan något om bilar. Det är lite tuffare jargong, men det är kul och jag trivs i det klimatet, säger hon i ett pressmeddelande.

Sanna Hallengren, delägare på BEMA Bil & Motor i Herrljunga som blev utsedd till Årets MECA Bilverkstad, menar att fler kvinnor bidrar med mycket positivt för verkstaden.

– Min erfarenhet är att många är positivt inställda. Och även på verkstaden bland kollegor märks en skillnad. Det blir en annan jargong. Just nu har vi en kvinnlig praktikant och grabbarna är oerhört positiva och det märks att de vill ha tjejer här, säger hon.


Sanna Hallengren, delägare på BEMA Bil & Motor i Herrljunga.

Men det är som sagt en låg procentsiffra av andelen anställda, som är kvinnor inom verkstadsbranschen. Omställningen mot eldrivna fordon kommer emellertid ställa nya krav och MECA ser möjligheter att fler kvinnor kan ta klivet in i branschen.

– Vi ser teknikutvecklingen och elektrifieringen som en chans att attrahera nya personer som tidigare kanske inte har tänkt att fordonsbranschen är för dem, säger Johan Christersson, kedjechef på MECA Sweden.

– Verkstäderna har ett stort behov av kvalificerad personal inom de närmaste åren. Att attrahera nya fordonstekniker, och inte minst tjejer är en knäckfråga för hela branschen.

MECA:s systerföretag ProMeister arbetar kontinuerligt med att rekrytera tjejer, bland annat till sina gymnasieutbildningar i Göteborg, Lund/Malmö, Stockholm och Örebro.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh