Mekonomen firar Bilens Dag med undersökning

Mekonomen firar Bilens Dag med undersökning

Bilens dag! Ja, under fredagen den 28 oktober är det Bilens Dag och det firar Mekonomen med att presentera delar av sin Mobilitetsbarometer – insikter om kundernas mobilitetsmönster och vanor kring billivet.
– Att förenkla för Mekonomens kunder och hjälpa dem i vardagen är en självklarhet för oss, säger Susanna Carlander Grafström, marknadschef på Mekonomen.

Bilens Dag instiftades 2010 av Motorbranschens Riksförbund (MRF) tillsammans med Bil Sweden, Motormännen, Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), Kungliga Automobil Klubben (KAK) och Motororganisationen FMK.

Det firar Mekonomen genom att presentera ett urval resultat från Mobilitetsbarometern, en oberoende undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Mekonomen.

Mobilitetsbarometern lanserades initialt under årets Almedalsveckan och bjuder på en del intressanta resultat.

– För att bara nämna några intressanta siffror och iakttagelser följer här fem insikter kring mobilitet. Vi strävar alltid efter att förstå bilägarna men även efter att förenkla för våra verkstäder och se till att vi alltid har rätt tjänster och erbjudanden, säger Susanna Carlander Grafström, marknadschef på Mekonomen i ett pressmeddelande.

FINLAND I TOPP

Bland annat visar undersökningen att fyra av tio svenskar (42 %) spenderar 30 minuter eller mer på transport dagligen. Ålderskategorin 18-34 år är den som spenderar längst daglig tid på transport. I denna kategori spenderar nästan var fjärde person (24 %) 60 minuter eller mer på transport dagligen där hela 64 % anger att de spenderar 30 minuter eller mer på någon typ av daglig transport.

Andra intressanta resultat är att Finland har den genomsnittligt längsta dagliga transporttiden och att vanligaste orsaken till transport är att resa till arbetet (48 %). På andra plats kommer övriga resor (17 %) som bland annat innehåller resor till och från mataffär.

Undersökningen visar också att hur vi väljer att transportera oss avgörs primärt av tillgängligheten, vilket är en av orsakerna till att bilen är vanligaste transportmedlet. I Sverige uppger 24 % att de använder bilen på daglig basis.

Du kan ta del av hela undersökningen här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER