Ny undersökning: Merparten av bilister omedvetna om specialdäcks räckvidd

Ny undersökning: Merparten av bilister omedvetna om specialdäcks räckvidd

Majoriten av de svenska bilisterna har inte koll på att specialdäck för eldrivna fordon ökar räckvidden. Det visar en ny undersökning från Michelin.

Michelin har under perioden 28 november-1 december i år genomfört en undersökning, tillsammans med undersökningsföretaget OnePoll, för att ta reda på hur medvetna bilförarna är kring möjligheten att förbättra såväl säkerheten och räckvidden genom att använda särskilda däck för elbilar. Mer konkret, så kallade EV-däck med lägre rullmotstånd.

Undersökningen genomfördes i flera europeiska länder och 2 000 svenska respondenter, som själva kör bil, svarade på undersökningen.

Resultatet från undersökningen visar att majoriteten hos de svenska bilisterna (65 procent) inte känner till att det finns särskilda däck för elbilar.

“MÅSTE KOMMUNICERA FÖRDELARNA”

Vidare svarade 73 procent att de inte känner till att EV-däck ger möjlighet till färre laddningar.

– Undersökningen visar tydligt att vi måste kommunicera fördelarna med särskilda däck för eldrivna fordon, säger Marika Hoflund, Nordenchef på Michelin. 

– Med de stora avstånd vi har i Sverige, och framför allt vid familjehögtider som jul och nyår då många reser till sina hembygder är det en fördel och trygghet att minska antalet laddningar. Jag vill uppmana alla att köra lugnt och planera väl med gott om tid för att göra julen till den fröjdefulla högtid vi alla önskar att den ska vara. 

SVENSKAR FÖREDRAR KÖREGENSKAPER

En intressant detalj sammanhanget är att de svenska bilisterna anser att förbättrade köregenskaper är den näst viktigaste fördelen med EV-däck. Något som brittiska eller tyska bilister inte alls ser som lika viktigt. De rankar i stället längre livslängd som den näst viktigaste fördelen med EV-däck.

Michelin har vintern 2022/2023 flera däck med optimerad säkerhet för lång och säker färd, såsom MICHELIN Alpin 6, X-ICE Snow, X-ICE North 4 och PILOT Sport Alpin 5. 

SKRIVEN AV
Mattias Bladh