“Vi behöver bli bättre på att titta till våra däck”

“Vi behöver bli bättre på att titta till våra däck”

Hundratals miljoner går varje år upp i rök på grund av för lågt däcktryck hos bilisterna i Sverige. Det menar Däckrazzia, som är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s lokalförbund samt Bilprovningen.
– Resultaten från Däckrazzia visar att vi behöver bli bättre på att titta till våra däck, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen Sverige.

Nu startar årets period med däckrazzior. Detta sker i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroll och är en frivillig möjlighet att få däcken undersökta. Syftet är att öka bilisternas kunskap om vad man bör hålla koll på, inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt. 

Något som redan gjorts under ett par års tid och resultaten hittills har varit relativt nedslående. 

“HUNDRATALS MILJONER UPP I RÖK”

Vid förra årets däckrazzior hade hela sju av tio tillfrågade bilister inte kontrollerat trycket i däcken den senaste månaden. 14 procent bedömdes ha 30 procent för lite lufttryck i däcken eller mindre.

– Hundratals miljoner kronor går varje år upp i rök för alla bilister i Sverige som har för lågt däcktryck. Konsekvensen blir också extra utsläpp av tiotusentals ton koldioxid och att många däck slits ut i förtid, säger Anders Hallberg, projektledare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

SLITNA DÄCK

Förra året hade även var femte bilist slitna däck utan att veta om det. Vid razziorna har också fler dubbfria vinterdäck kunnat påvisas i södra Sverige och nästan inga alls i norr.

Årets däckrazzior kommer genomföras i Skåne, Västra Götaland, Södermanland samt på Gotland.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh