“Viktigt att man känner till Godkänd Bilverkstad”

“Viktigt att man känner till Godkänd Bilverkstad”

I semestertider är det många bilister på vägarna. Då gäller det att ha koll på var man kan lämna in sin bil om oturen är framme – och oberoende branschstandarden Godkänd Bilverkstad (GBV), som hjälper bilägare till ett tryggt verkstadsbesök.
Men kunskapen om märkningen GBV är alltjämt förhållandevis låg, visar en ny undersökning på uppdrag av Mekonomen.
– Väljer man en GBV-verkstad kan man i alla fall vara trygg med att arbetet blir utfört på ett korrekt och schysst sätt, säger Madeleine Westerling, kedjechef på Mekonomen.

I undersökningen uppger 64 procent av de tillfrågade bilägarna att de inte hört talas om märkningen Godkänd Bilverkstad. För de som känner till GBV är kunskapen om vad märkningen innebär förhållandevis låg.

Verkstadskedjan Mekonomen är Godkänd Bilverkstad sedan 2022 och har sedan dess haft ett multisite-godkännande. I år kommer kedjans verkstäder också ha haft sina externa revisioner.

– Det är viktigt att man känner till Godkänd Bilverkstad, speciellt nu på sommaren när man kanske befinner sig långt ifrån sin vanliga bilverkstad. Samtliga av Mekonomens verkstäder är Godkänd Bilverkstad så lämnar man sin bil hos oss kan man vara trygg med att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt och enligt de oberoende regelverk som gäller för GBV, säger Madeleine Westerling, kedjechef på Mekonomen i ett pressmeddelande.


Madeleine Westerling, kedjechef på Mekonomen.

En Godkänd Bilverkstad följer alltid lagar, förordningar, miljökrav, systematiskt arbetsmiljöarbete samt Allmänna reklamationsnämndens beslut och gäller arbeten med fordon upp till 3,5 ton samt husbilar klass II upp till 5 ton.

– Att behöva lämna in bilen på verkstaden under semestern är aldrig roligt. Men väljer man en GBV-verkstad kan man i alla fall vara trygg med att arbetet blir utfört på ett korrekt och schysst sätt, säger Madeleine Westerling.

Undersökningen genomfördes av Norstat under vecka 14-15, 2023. Sammanlagt genomfördes 1 425 onlineintervjuer med ett riksrepresentativt urval av respondenter mellan 18-69 år, som äger eller har tillgång till bil av årsmodell 2020 eller äldre.

Du kan söka på samtliga verkstäder, som i dagsläget uppfyller Godkänd Bilverkstad här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh