Bromsproblem för Volvo tvingar återkallande

Bromsproblem för Volvo tvingar återkallande

Volvo meddelar att de återkallar 750 000 bilar världen över, varar 66 000 i Sverige. Återkallandet gäller bilar byggda från 21 januari 2019 och modellerna S60, V60, XC60, S90, V90, XC90 och XC40. Anledningen är ett mjukvaruproblem som gör att autobromsen inte fungerar som den ska. Autobromen ska träda i kraft vid specifika situationer, om bilen är nära att kollidera eller andra omständigheter där föraren inte är uppmärksam. 

Problemet är kopplat till en temperatursensor, som är placerad intill en kamera i vindrutan. FDM, som är Danmarks motsvarighet till Riksförbundet M Sverige, rapporterar att Volvos förarassistanssystem visade brister i tester utförda av dem under 2019. 

– FDM kontaktade Volvo redan i slutet på förra året och först nu går man ut med information till bilägarna. Det är riktigt dåligt av ett bilmärke som säger sig sätta säkerhet främst, berättar Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige, enligt TT. 

– Vi har meddelat myndigheterna och skickar brev till alla berörda bilägare om att vi tar in bilarna och åtgärdar mjukvaruproblemet, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, enligt Göteborgs-Posten. 

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.