En grön formel.

Mycket av den teknik vi tar för givet i våra bilar idag har vi motorsporten att tacka för. I en tävlingsmiljö pushas utvecklingen framåt och ny teknik testas till bristningsgränsen. En av de mest moderna racingkategorierna är Formel E, en testbädd för ny teknik inom elektrisk mobilitet.
En grön formel.

Bokstaven E avslöjar kopplingen till elektricitet. Formel E är den helelektriska motsvarigheten till Formel 1 – världens snabbaste racingkategori för eldrivna bilar. I Nissans regi åkte vi med till Berlin för att hänga med bakom kulisserna under en tävlingshelg. 

Formel E startade 2014 och är en serie som körs över två kalenderår. Årets mästerskap, det femte i ordningen,  började i december 2018 och avgjordes i New York i juli.

– Detta är vår första säsong i Formel E-mästerskapet, däremot är vi inga färskingar i elbilssegmentet, säger Michael Carcamo, Global Motorsport Director, Nissan. Vi är ledande inom elbilsförsäljning globalt och har nu producerat två generationer elbilar.

Att en personbilstillverkare som Nissan väljer att ge sig in i ett elektiskt mästerskap – när det finns en hel drös med stora och internationella racingklasser – visar hur man ser på framtiden. Förhoppningsvis ska deltagandet i Formel E bidra till att avstigmatisera elektrifierad mobilitet, samt väcka en nyfikenhet för ny teknik.

– För oss är det just detta som Formel E handlar om, säger Michael. Och det är inte enbart bilen, det är miljön också. Formel E ger en möjlighet att skapa en dialog och få ut budskapet. Det handlar inte om att sälja fler Nissan Leaf, utan att ge människor kunskap om vad elbilar är.

Läs hela reportaget här.

Text och foto: John Sempill

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.