Ingen renovering är för liten för Jige.

Under 80-talet fanns det ett antal företag i landet som renoverade mekaniska bilinstrument. Med tiden så försvann de. En efter en. Ove Stålberg vill inte utmåla sig själv som den sista i Sverige att fortfarande utföra just ett sådant arbete, men oddsen är goda att det är så. Hos Instrument Jige AB i Leksand får gamla mätarinstrument åter liv genom Oves omsorg.
Ingen renovering är för liten för Jige.

Kan man kalla en verkstad för hemtrevlig? Javisst. Besök Instrument Jige AB i Leksand så får du se. Till ytan sett en väldigt liten verkstad. Här finns inte ens en bilplats inomhus. Men visst demonteras, monteras, repareras och renoveras det (främst bilprylar) i den lilla verkstaden. Då helt i form av mätarinstrument, med tyngdpunkt på mekaniska hastighetsmätare.

Välkommen till Sveriges högst sannolikt sista fordonsinstrumentverkstad i sitt slag. 

Instrument Jige AB grundades redan 1944. Bakgrunden beskriver företagets inriktning väl. Ove Stålberg, som började på företaget som lärling 1973, och som sedan 1 juli 1991 drivit det i egen regi berättar:

– Företaget grundades av Jannes Gudmundson. Han hade upprepade gånger tvingats laga temperaturmätaren i sin bil, och insåg att det fanns en marknad för att laga bilinstrument.

Länge var det företagets kärnverksamhet, att laga instrument, få dem att fungera och kalibrera dem så att de visar rätt.

– På den tiden handlade det i huvudsak om att få liv i instrumentet, säger Ove. Det skulle fungera, visa rätt och klara besiktningen.

Men allt har sin tid. När 1990-talet närmade sig märkte Ove en förändring i kundernas önskemål. Han var van vid begäran att konvertera och kalibrera om amerikanska mätare till europeiska graderingar. Men nu började kunderna också efterfråga finish – allt från renoverat patina till nyskick, både för mätartavlan och huset. En efterfrågan som från den punkten växt sig allt starkare med tiden.

Idag är det vad som främst kännetecknar Instrument Jige AB, deras proffsiga mätarrenoveringar av mekaniska instrument. Ove lämnar en viss reservation när det kommer till det aktuella antalet företag i branschen idag, men han tror att han är ensam i landet.

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
Fredrik Lund

FLER NYHETER

VISA FLER