Juristen: Villkoren är A och O för den som vill ansluta till en kedja

Ett starkt varumärke är förstås en fördel. Men i vilken grad riskerar det att begränsa verkstadens frihet? Det är en ekvation som varje fri verkstad, som överväger att ansluta till en kedja, bör bringa klarhet i. I verkstadskedjornas konceptavtal finns både möjligheter och skyldigheter att beakta, menar Ulf Stefansson vid branschorganisationen Fordonsjuristen.
Tillhöra en stark organisation eller förlita sig på egna ben. Vad är egentligen bäst?
Svaret är inte givet. Det hänger i stort på varje fordonsverkstads unika situation. Den fria verkstad som går i tankarna till att ansluta sig till en kedja kan i förväg bara vara säker på en sak: Det gäller att jämföra och att noggrant läsa villkoren i de konceptavtal som presenteras. Det menar Ulf Stefansson, jurist vid branschorganisationen Fordonsjuristen.
BJUD IN FÖRSÄLJNINGSANSVARIGA
Villkoren kan skilja sig brett mellan de vedertagna kedjor som finns på svensk marknad.
– Hur mycket är jag fortsatt min egen? Det är frågan du som verkstad bör ställa dig, råder han. Hos vissa kedjor är du mer livegen än hos andra.
Rekommendationen till den enskilda verkstaden är att bjuda in försäljningsansvariga från olika kedjor.
– Låt säljarna presentera vad de har att komma med, menar Ulf. Lyssna inte bara på en eller två, utan bjud in alla. Ha inte för bråttom och läs alla villkor noggrant.

Han betonar att det förstås finns både för och nackdelar att beakta. Bara att tillhöra ett erkänt och starkt varumärke har förstås ett högt värde.
– Är man ny på orten, då är det förstås bra att kunna skylta med att tillhöra en känd kedja. Det är en form av kvalitetsstämpel.
Ett gott råd till den enskilda verkstaden är att undvika att dra på sig kostnader som ett partnerskap kan innebära. Att tillhöra en kedja kan ställa krav på en viss typ av profil eller skyltning. Vem som ska ta den kostnaden kan mycket väl komma att vara en förhandlingsfråga, där verkstaden bör stå på sig.
HÅLL KOLL PÅ HEMBUDSKLAUSULER
Det verkliga fokuset bör dock ligga på kedjornas olika avtalsvillkor gällande inköpsrutiner, vinstkrav och eventuella hembudsklausuler. Det sistnämnda är särskilt viktigt att hålla koll på, enligt Ulf.
– En hembudsklausul innebär att kedjan får förköpsrätt på verkstaden, i ett läge att verkstadsägaren senare vill sälja sin verksamhet, beskriver han. Föreställ dig att verkstaden går dåligt, då vill kedjan förstås inte betala mycket för verksamheten.
När det gäller den dagliga driften så är det inköpsrutinerna i konceptavtalen som bör synas.
– Vissa kedjor nöjer sig med en god affärsrelation, där man ser det som lämpligt av verkstaden att köpa en viss del av delarna från dem. Andra avtal kan vara mer tvingande mot verkstaden, säger Ulf. Sedan är det inte alltid som avtalen är GDPR-säkrade heller, där verkstaden förväntas dela med sig av kunduppgifterna. Du blir då tvingad att dela med dig av ditt kundregister. Något kunderna inte är medvetna om, vilket riskerar att sätta verkstaden i klistret.
”Tillhör du en kedja så uppfattas du som mer seriös, något man i mångt och mycket har Godkänd Bilverkstad att tacka för”
Ulf Stefansson, Fordonsjuristen
Kedjorna tillför dock styrka i flera former. Vid sidan av varumärket så har de klara rutiner för snabb logistik och punktliga leveranser. Kedjorna har också ett väl utvecklat system för vidareutbildningar till förmånliga villkor för anslutna. Att tillhöra en kedja kan också medföra flera synergieffekter för den enskilda verkstaden.
– Ta offentliga upphandlingar som exempel, fortsätter Ulf. Tillhör du en kedja så uppfattas du som mer seriös, något man i mångt och mycket har Godkänd Bilverkstad att tacka för.
Ju färre tvingandekrav, desto bättre. Glöm inte att syna vilka vinstkrav som kedjorna ställer på dig som enskild verkstad. Hur ser era marginaler ut och hur tror verkstaden att de påverkas vid en anslutning till en kedja?
Frågan om kedjetillhörighet är inte bara en fråga för den enskilda fria verkstaden. Allt fler auktoriserade märkesverkstäder börjar också ansluta sig.
– Jag tror att det är logistiken och reservdelarna man vill åt för hela katalogen. Auktoriserade verkstäder har fortfarande biltillverkarnas villkor att förhålla sig till, där garantiarbeten ställer krav på originaldelar.
LÅNGT IFRÅN SJÄLVKLART
Frågan för den fria verkstaden är förstås om behovet att ansluta sig till en kedja finns överhuvudtaget. En både svår och högst individuell fråga.
– Det beror på vart du är lokaliserad och vilket kundunderlag du har, menar Ulf. Om du köper övervägande delen originaldelar, men samtidigt behöver ha snabba leveranser då kanske det är värt att överväga ändå. Men jobbar du mycket med äldre bilar på en mindre ort, då blir det kanske inte lika viktigt.
FLER NYHETER
VISA FLER






