Kolfiber byggde denna vackra ambulanskropp

En av landets anrikaste karossbyggare har redan satt tänderna i nya Volvo CX90. Nu presenteras Volvo-SUV:en i ambulansversion – Sveriges största och potentaste personbilsambulans någonsin!

Det är Sveriges mesta ambulansbyggare – Nilsson Vehicles i halländska Laholm – som efter gediget utvecklingsarbete i samarbete med Volvo personvagnar nu presenterar Volvos största SUV i ambulansversion.

XC90-ambulansen är den största personbilen hittills som Nilssons gett sig i kast med att förvandla till personbilsambulans. Nilssons nuvarande storsäljare – ambulansen baserad på Volvo XC70 – är en mycket uppskattad bil hos flertalet landsting runt om i Sverige. XC90, som kommer att efterträda XC70 som Nilssons personbilsambulans, är både bredare och högre och därmed väsentligt rymligare men trots det bara 200 kilo tyngre än föregångaren. Hemligheten är att hela den karossöverbyggnad som Nilssons tillverkar och bygger på (från passagerardörrarna och bakåt) är tillverkad i kolfiber.

Tack vare kolfiberöverbyggnaden får XC90 lasta tyngre än någon tidigare personbilsambulans som sålts i Sverige. I kombination med de stora utrymmena så hoppas Nilssons kunna locka fler landsting att ersätta sina skåpbilsambulanser med nya XC90 istället, berättar vd Carl Justh.

XC90 har i likhet med sin föregångare fyrhjulsdrift, och en kraftfullare motorisering än någon tidigare personbilsambulans. Under huven sitter Volvos nya generation 2 liter stora 4-cylindriga motorer, och i detta fallet den starkaste dieselversionen D5 med 235 hästkrafter under huven och ett vridmoment på 480 Newtonmeter – Volvo Personvagnars överlägset starkaste dieselmotor hittills.

Till Norge, som är en stor kund hos Nilssons, säljer man även XC90-ambulanser med en bensinmotor under huven, och då T5:an vilken ger 254 hästar och 350 Newtonmeter.

Läs mer om Nilssons nya ambulans i Den Moderna Verkstaden senare i höst!

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.