Mer än ett däck

Mer än ett däck

Framtidens däck är mer än bara däck. Framtidens däck saknar dessutom fälg. Konceptet Michelin Vision som visas upp på bilsalongen i Frankfurt vill ge en fingervisning om åt vilket håll bilismen drar. Däcket skiftar mellan sommar- och vintermönster, det saknar luft, är uppkopplat, är organiskt och är både hjul och däck i ett. Låter som den perfekta livspartnern?

– Du kanske tänker, ”det är bara en dröm”, och du har rätt – det är en dröm. Men det är en realistisk dröm. Vi har forskat kring alla komponenter i däcket, berättar Terry Gettys, forsknings- och utvecklingschef hos Michelin.

Vad är tekniken bakom?

Bland annat tillverkas däcket av 3D-printers. Det tillåter en exakt mängd gummi vid framställning, och mönstret kan anpassas enligt kundens önskemål. Gummit består av en organisk massa som innehåller träspån, halm, sockerrester och apelsinskal. Dessutom kommer däcken innehålla återvunnit hushållsmaterial såsom aluminiumburkar och elektriska komponenter samt återvunnit material från förbrukade däck.

Uppkopplat?

Med diverse sensorer som är integrerade i gummit får man information om skicket, och ska dessutom kunna ”programmera om” däcken. Slår vädret om ska man enkelt via en app kunna byta mönster och egenskaper – lika enkelt som man skickar ett sms. Enligt Michelin är detta en dröm som kan förverkligas inom en snar framtid. Läs mer på www.michelin.se

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.