Nytt avtal hot mot öppna bildata

Nytt avtal hot mot öppna bildata

Den europeiska bilindustrin och dess underleverantörer har slutit ett avtal som ger biltillverkaren all makt över fordonsdatan. Det meddelar SFVF, som tänker protestera mot avtalet hos EU.

Det är den europeiska bilindustriföreningen (ACEA) och den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörer (CLEPA) som tagit fram och kommit överens om en gemensam arkitektur för åtkomst av fordonsrelaterad data.

Lösningen baseras på begreppet ”extended vehicle” och tillåter inte direktkontakt för kommunikation med fordonet för fordonsägare och oberoende aktörer, utan den kommer att ge fordonstillverkaren all makt över dataåterkomst samt bestämma vem ska beviljas att ta del av den. Avtalet ska antas av EU:s myndigheter innan det kan träda i verket.

– Skulle det här förslaget antas så kommer vi i SFVF att begära ett det prövas mot konkurrensmyndigheterna. Vi menar att det i allra högsta grad strider mot den europeiska konkurrenslagstiftningen, säger Bo Ericsson, VD för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

På bilden: Bo Ericsson, VD SFVF.

Läs mer om avtalet HÄR

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.