Så ska en mjuksufflett skötas

En mjuksufflett på en cabriolet kan kräva extra omvårdnad för att behålla sin lyster och skydd. Carl-Martin Wideskär som driver Top Class Bilvård vet hur det ska gå till, och varför det aldrig är ogjort arbete att vårda sin soft-top. Inför säsongen passar vi på att ge taket extra omvårdnad. Vi får även förklarat för oss vad som sker, hur arbetet går till och vilka vinster som uppstår.
Så ska en mjuksufflett skötas

Om du har en bil med sufflett eller softtop kan det vara en god idé att ge taket lite omvårdnad medan tiden fortfarande finns. Inte minst om vattenavrinningen på din bils sufflett är bristfällig.

DMV möter upp med Carl-Martin Wideskär som driver Top Class Bilvård i Karlskrona. Han vet hur en sufflett ska skötas för att dess livslängd ska öka. 

– När det gäller suffletter finns det två olika typer av material: Vinyl eller canvasduk, inleder han. Vinyl stöter jag i princip bara på när det gäller äldre amerikanska cabrioleter. I övrigt är canvasduken vanligast förekommande.

Vinyltak brukar i regel vara väldigt vattenavstötande från början. Materialet är dock känsligare och blir lätt torrt. Då uppstår sprickor.

– När det gäller canvasduk så är min erfarenhet att dyrare premiumcabrioleter med canvastop är bra impregnerade från fabrik. Rakt motsatt brukar softtops på billigare cabrioleter sakna sådan impregnering. Det ser du direkt om du häller vatten på suffletten, då vattnet absorberas av materialet.

Det finns egentligen inget enkelt svar på hur du förlänger livslängden på din cabriolets sufflett, men en tumregel är att aldrig utsätta en softtop för skadliga kemikalier. Vill det sig illa kan missfärgningar uppstå, då fel medel kan skada sufflettens fibrer.

Om du tänker ha suffletten nedfälld en längre tid är det synnerligen lämpligt att göra den ordentligt ren innan taket fälls. Om taket är smutsigt finns all tid i världen för smutsen att gro in.

Läs hela reportaget här.

 

Text och foto: Fredrik Lund

SKRIVEN AV
Fredrik Lund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.