Saaben som gör sig bäst i garaget

Saaben som gör sig bäst i garaget

Kombin tillverkades i knappa 20 exemplar och får tyvärr inte registreras i Sverige, men 9-5 sedan är idag eftertraktad på andrahandsmarknaden. Och för pengarna får du en tung men driftsäker bil, om man får tro Saab-muséets chef.

En av utställarna på Automässan i Göteborg är Saab Car Museum i Trollhättan och deras dragplåster är ett exemplar av sista generationen Saab 9-5 kombi som aldrig hann gå i serieproduktion. Kombin tillverkades i bara 17 exemplar som förseriebil vilket innebär att Transportstyrelsen inte medger att den inregistreras i trafik i Sverige, förklarar Peter Bäckström som är intendent på Saab Car Museum. Och han rekommenderar de få lyckliga ägarna till en Saab 9-5 kombi av sista generationen att hålla sina bilar borta från vägarna:

– Det finns inga reservdelar om du krockar bilen baktill. Plåten kanske går att reparera men med glaset blir det svårare.

952

Sista generationen Saab 9-9 sedan han dock tillverkas i drygt 11000 exemplar innan Saab Automobile kastade in handduken. Och väljer du att slå till på en Saab 9-5 sedan får du en pålitlig bil utan en massa barnsjukdomar och obehagliga överraskningar, hävdar Peter Bäckström:

– Vad jag vet har det väl varit lite bilar med krånglande elsystem och mjukvara som spökar. Sedan har man fått byta reflexrampen baktill på en del bilar då några av ledlamporna gått sönder, men det är inget unikt för Saab.

– 9-5:an bygger på samma grundstomme som förra generationen Opel Insignia och har många komponenter gemensamt med den, vilket är en fördel när bilen är begagnad.

Sista 9-5:an beskrevs som en väldigt stor bil när den presenterades och Peter Bäckström beskriver den som en ”överdimensionerad” konstruktion:

– Det är en riktigt gedigen bil.

Peter

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.