Skolverket och LYN i samarbete om yrkesprov

Skolverket och LYN i samarbete om yrkesprov

Lackerarnas yrkesnämnd, LYN, kommer under en femårsperiod samverka med Skolverket för att utveckla yrkesprov inom fordonslackering. LYN har arbetat med yrkesprov under fyra års tid, vilket har uppmärksammats av Skolverket och nu lett till ett samarbete. Målet är att höja statusen på yrket samt göra det mer attraktivt att söka till lackeringsutbildningen på fordons- och transportprogrammet. Branschen skriker efter fordonslackerare och det första steget är att få fler att söka till lackeringsutbildningen:

– Det finns ett tydligt samband mellan stärkt kvalitet på gymnasieskolans fordons- och transportprogram och på att kunna möta branschens stora efterfrågan på kompetens. Genom insatser som yrkesprovet kan vi få relevanta och kvalitativa utbildningar som attraherar fler elever, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Fakta:

* Skolverket har beviljat Lackerarnas yrkesnämnds ansökan om att få medverka i en försöksverksamhet med yrkesprov inom fordonslackering med start hösten 2018.

* Medverkan i försöksverksamheten innebär att i samarbete med yrkeslärare ta fram och pröva yrkesprov inom de ramar som anges för försöksverksamheten samt att medverka i Skolverkets utvärdering av yrkesprov.

* Sedan år 2014 har LYN arrangerat yrkesprov för fordonslackerare i syfte att tydliggöra branschkrav. Detta ökar anställningsbarheten och hantverksskickligheten bland lackerare.

* Praktiska yrkesprov är ett verktyg för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden i en bransch som har ett stort rekryteringsbehov.

 

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER