Tillbakablick – Automässan 2020

Vi på DMV var självfallet på plats!
Tillbakablick – Automässan 2020

MELLAN 15–18 JANUARI SAMLADES FORDONSBRANSCHENS EFTERMARKNAD PÅ SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG FÖR AUTOMÄSSAN 2020. ÖVER 250 UTSTÄLLARE VAR PÅ PLATS MED FLER ÄN 1 000 REPRESENTERADE VARUMÄRKEN.

GRATTIS SÄGER VI TILL VINNARNA I DMV:S TÄVLING:
Lars Eriksson på Autonoma Bil AB
Ronnie Nilsson på Ronnies Bil och Motor
Tobias Malm på Biless Servicepartner AB

Vi på DMV var självfallet också där, och med oss hade vi vår expert Sonny Waxmo. I vår monter kunde besökarna tävla mot Sonny i reservdelskunskap, med chansen att vinna gratis verkstadssupport i ett halvår. Det man behövde göra var att gissa rätt reservdel i fem olika lådor, endast med känseln. ”Detta bör man kan kunna som mekaniker!” menade Sonny. Totalt hade vi 224 tävlanden, och en ny vinnare drogs varje dag från torsdag till lördag. Av 224 svar var det hela 51 som fick alla rätt.

Det totala besökarantalet på årets Automässa var 17 656, en ökning med strax över 1 000 besökare sedan Automässan 2017. Det ser vi som positivt för branschen!

VERKSTADSLADDARE 2.0 OCH PORTABEL LADDNING AV ELBILAR Oss veterligen har det inte funnits någon vettig portabel elbilsladdare på marknaden. På Automässan visade DEFA att de tänker råda bot på detta. Här presenterar deras vd Martin Jonsson stolt en tålig och portabel elbilsladdare anpassad för verkstäder. Två varianter finns: 11 och 22 kW. Vikten är 8,5 respektive 9,5 kg och måtten är 306 x 300 x 240 mm. De visade även upp WorkshopCharger 2.0 som är en tystgående verkstadsladdare med utbytbara kablar som även laddar litiumbatterier. Läs mer på: www.defa.com

PORTABEL STRÖM UTAN FOSSILA BRÄNSLEN Här är ett strömaggregat som drivs på el. Japp, på el. Maxi 1000 innehåller litiumjonbatterier och erbjuder 1 000W för strömförsörjning av exempelvis borrmaskiner, arbetsbelysning, kaffebryggare och vinkelslipar. Uppladdning av Maxi 1000 sker på 5,5–7 timmar och vikten ligger på 11,5 kg. Dubbla 230V-utgångar, dubbla 12V-utgångar och fyra USB-uttag skryter denna portabla strömkälla också med. Läs mer på www.antram.se

BRANSCHNYTT OCH PRODUKTNYTT FRÅN KGK KGK hade en av de största montrarna på Automässan och med sig hade de även en hel del nyheter. Bland annat visade Patrik Resmalm upp deras nya system K-T Choice. Med K-T Choice kan du anpassa din verktygvagn alldeles efter dina krav – välj och vraka bland flera olika insatser och verktygsset för dina behov. KGK meddelar också att de nu även är distributör för Ingersoll Rand. Läs mer på www.kgk.se

INTERVJU

OVE JOHANSSON DRIFTCHEF, PREQAS
Vad har varit roligast hittills?
– Det är alltid lika roligt på de här mässorna, och det är lång förberedelse som det brukar vara!
Vilka lärdomar tar ni med er från mässan? Är det något som hade kunnat göras annorlunda? Bättre?
– Nja, man får kolla så att allt funkar under onsdagen och att allt är på plats. Men det känns bra. När vi gjorde en avstämning i morse, som vi alltid gör, var det inget som vi inte tyckte funkade som det skulle.
Hur är trenden bland besökarna? Efterfrågar de andra saker?
– Jag tror inte det egentligen. Här är alla våra kollegor, som vi kallar dem. Det är här man går och väntar på kunder som ska ta beslut. Det är väldigt många som är här och tar beslut. Det är en kul mässa!

NYA AC-SERVICEMASKINER
Koldioxid som köldmedium är något nischat än så länge, men kommer mer och mer. Janne Johannson på DOMETIC visade upp AC-servicestationen ASC 7400 G, en maskin ämnad för just detta. Koldioxid används som köldmedium i vissa Mercedes och Audi, och fungerar även som värmepumpslösning i elbilar. Stationen är helautomatisk och utrustad med skrivare, 7-tums pekskärm i färg, flera olika språkval med mycket mera.
Läs om samtliga specifikationer på www.waeco.com/sv-se

Transportföretagen, FVU och SBF delar glatt ut 60 000 kr till Vinnarna av deras Instagramtävling under Automässan. De glada mottagarna var: Carlslund UBC från Motala, FT 18 Tyresö Gymnasium och FT18C Viskastrandsgymnasiet! DMV gratulerar!

FÖR RIKTIGT STORA HJUL Hos BOAB Hjuldelar AB var det svårt att missa monteringsmaskinen S 60. Den är framtagen för snabb och effektiv montering av däck med en bredd upp till 1 800 mm! Det kraftfulla hydraulsystemet med en styrka på hela 45 000 Nm får loss de största hjulen och har en hög driftsäkerhet. En given maskin för lantbruksmaskiner, skogsmaskiner och gruvtruckar som kan fås i en mängd olika färger. Maxdäckdiameter är 3 000 mm och maxvikt 3 000 kg. Maskinen väger 1 980 kg. Läs mer på www.boabhjuldelar.se

INTERVJU

ÅSA STERLING REGIONCHEF, WÜRTH
Vad är det
bästa med Automässan?
– Framför allt när det kommer mycket folk. Det är där man får kontakterna, och det är där det känns som det händer något.
Finns det utrymme för förbättring?
– Inte generellt när det gäller mässan. Däremot så har man börjat fundera på det här med sin egen monter. Det handlar om att ändra på utrymmena vi har för de olika delarna. Att lägga mer energi på vissa saker och mindre energi på andra som vi märker kanske inte drar lika mycket folk.
Vad har våra läsare att se fram emot under året?
– I år så handlar det framför allt om att man får se helheten, vad Würth står för, dels i och med att vi har blivit partner med Blåkläder. Man får också se väldigt mycket Cargo – vi satsar mycket på den tunga sidan med de verktyg och allt som tillhör. Likväl väldigt mycket kemi. Kemihanteringen idag är väldigt aktuell, hur man gör det på bästa sätt på alla företag. En annan viktig del är också vår karosseridel samt tvätt och rekond, där vi nu har ett fullgott sortiment.
Är det lukrativt att ställa ut?
– Det är det absolut. Det ger många leads.
Tar ni med er några lärdomar från Automässan 2020?
– Hittills tycker jag att vi tar med oss att vi har bra personal, som kan hantera den mängden personer som kommer hit och är intresserade.
Har ni blivit inspirerade?
– Absolut! Det är alltid givande att stå på sådana här mässor, just för att man träffar kunder på ett helt annat sätt med tanke på att man får lite mer tid att prata än i den stressade vardagen.

I nästkommande upplaga av DMV får du ta del alla de intervjuer och nyheter vi letade fram under Automässan. Detta rykande färska nummer är ute nästa vecka!

SKRIVEN AV
DMV