Drömmarna föds i Vegas

Shelby American Inc har sitt kontor i Kalifornien. Men fabriken, den ligger i solsäkra Las Vegas. En fabrik som på många punkter skiljer sig från en traditionell bilfabrik. Men så är bilar från Shelby varken traditionella och ordinära.
Drömmarna föds i Vegas

Säg Shelby och varje motorentusiast med självaktning närmast ställer sig upp och gör honnör.

Carroll Shelby satte ett ordentligt avtryck på i fordonshistorian främst tack vare den legendariska AC Cobran. Hans arv lever vidare. Främst genom fabriken i Las Vegas där tillverkningen av både personbilarna och pickuperna sker.

Hit levereras främst fabriksnya bilar från Ford, för att förvandlas till Shelbys.

– Vi bygger i princip tusen fordon per år här, säger Jonathan Marsh. De flesta av dessa är pickuper vilket är den stora marknaden här i USA.

Att vi förtydligar att det rör sig om fabriksnya bilar kanske ter sig onödigt. I princip alla bilar som tillverkas här utgår från fabriksnya bilar. Men du kan faktiskt komma till Shelby med en Mustang från årsmodell 2005 och nyare och få den ombyggd. En annan viktig sak att förtydliga är att trots att bilarna utgår från Fords produkter så upphör de att heta Ford då Shelby räknas som en egen biltillverkare.

Läs hela reportaget här.

Text & foto: Fredrik Lund

SKRIVEN AV
DMV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.