Framtidens däck ger verkstaden möjligheter

Teknik och miljö är två områden som kommit att bli allt mer viktig för däckproducenterna. DMV fick en pratstund med Continentals produktspecialist Thomas Wanka, för ett samtal om framtidens däck, teknik och däckproducentens målsättning att bli helt klimatneutral senast år 2050.
Kunderna ställer allt högre krav och däckbranschens kunder är inget undantag. Vid sidan av de tidigare vedertagna värdena, som kvalitet, säkerhet och maximalt grepp börjar också miljöfrågor uppfattas som allt mer viktig i kampen om däckkunderna. För den däckverkstad som är på hugget innebär det en möjlighet. Både försäljningsmässigt och i ett led att profilera verkstaden rätt i miljödebatten.
Framtidens däck ska vara både säkert, kvalitativt och samtidigt miljömässigt hållbart från tillverkning till återvinning efter avslutad livscykel. Om det är branschen, åtminstone den västerländska däckbranschen, eniga.
CONTINENTALS AMBITIÖSA MILJÖMÅL
Continental vill gå i bräschen för detta och har satt ett mål att nå 100 procents klimatneutralitet senast år 2050. Producentens produktspecialist Thomas Wanka ger en glimt av vad framtiden kommer att föra med sig:
– Vi har fyra faser att möta när det gäller hållbarhetsmål: materialkällor, produktion, konsumentanvändning och däckens slutcykel/återvinningsprocess, säger han.

Ingen del är mer viktig än någon annan. De hör ihop. Samtidigt tillkommer nya värden, som att däcken även ska klara att hantera uppkoppling och bistå med informationshantering.
– Tekniken för informationsinhämtning finns redan, säger Thomas Wanka. Vi försöker samla tillbaka data från däcken, för att förekomma underhåll och service, vilket är extra gynnsamt för företag med större fordonsflottor. Det är teknik som genom dagens sensorer i däcken är tillgänglig både i OEM-led och eftermarknad.
Nästa utmaning är hur fordonsverkstäder kan dra nytta av denna information. De naturliga värdena, att ligga steget före kunden och däckets faktiska slitage, bör vara självklara. Men hos Continental ser man ytterligare värden som data från däcken ger:
– Datan från sensorerna läser av temperatur och lufttryck. Vi försöker samla in så mycket data som möjligt, vilket skulle kunna användas för att förekomma underhåll och service på bilen. Det är teknik som är bra för företag med större fordonsflottor.
“SKAPA EN CIRKULÄR EKONOMI”
Däckindustrins stora utmaning är dock att nå högt satta miljömål. Continental har som mål att bli helt klimatneutrala senast år 2050.
– Det handlar både om att minska rullmotståndet i däcken, vilket antingen sänker bränsleförbrukningen eller ökar elbilens räckvidd. Det handlar också om att för oss som producent minska vårt klimatavtryck och att skapa en cirkulär ekonomi med miljövänliga och återanvändbara råvaror, både för däcken vi tillverkar och vår fabriksanläggning som ska producera däcken, förklarar Thomas Wanka.
Tillverkaren producerar över 18 miljoner däck enbart vid deras fabrik i Lousado i Portugal. Med sådana volymer av däck och storlek på fabrik så får varje miljömål effekt. Målet är att nå 100 procents återvunnet och förnybart material i däcken. Deras ledande däck på marknaden idag når upp till 65 procent när det gäller förnybart material. Målsättningen är förstås att inom ett par år kunna erbjuda en hög andel.

För att nå detta används återvunnet material i hög utsträckning. Det gäller bland annat användning av certifierat odlingsbar naturgummi, silikat från risskalsaska, plast från återvunna PET-flaskor och återvunnet stål.

Är utmaningen större för att möta däckbehovet till elbilar än till fossildrivna fordon med våta bränslen?
– Både och, svarar Thomas Wanka. De första elfordonen var tunga och det är ännu en kamp. Men idag skapar vi allt från grunden, med helt nya plattformar för både elbilar och däcken till dessa. Allt är idag bättre balanserat mellan bil och däcken. Däremot är det fortfarande så att däck till elbilar slits fortare. Det beror på styrkan i elbilen och om den är allhjulsdriven eller inte. Det är ännu en utmaning för oss.
En viktig del för att nå klimatneutralitet är också produktionen. Här har Continental gjort stora investeringar i sin fabrik i Lousado. En hög andel av den energi som går åt produceras idag av solcellsparker och förnybar energi från elnätet. Fabriksanläggningen är dessutom först ut med investeringen av en elektrisk ångpanna, vilken omvandlar solenergi och el till ren ånga.
MILJÖPOLICYN ETT SÄLJARGUMENT
Thomas Wanka tror att den resan som däckproducenten gör också kommer att komma fordonsverkstäder och återförsäljare tillgodo. Miljöpolicyn blir ett säljargument och när det gäller däckens tekniska utveckling med informationsinhämtning öppnar det upp för många tänkbara möjligheter.
– Det återstår att se hur fordonsverkstäder kan använda den informationen på bästa sätt, säger han. Själva använder vi informationen för att analysera köpbeteenden och för att anpassa våra produkter så att de möter kundernas behov så optimalt som möjligt, hela tiden med kvalitet och säkerhet i fokus.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






