Slipprodukterna som ger de bästa resultaten

Att hitta de rätta slipprodukterna för att få de allra bästa resultaten under reparations- och lackeringsprocesser är lättare sagt än gjort. DMV tog ett snack med 3M, Norton, Mirka samt Bosch, som alla spelar en stor roll på området, för att prata slipmaskiner och slipmaterial och lära oss mer.
Mycket har hänt inom området slip och de nya produkterna verkar nästan avlösa varandra. Klart är att slipmaskiner och olika slipmaterial riktat till plåt- och lackverkstäder, som är fokus för denna djupdykning, på bileftermarknaden är stort. Samtidigt kan vi fastslå att precis allt har blivit bättre i takt med den tekniska utvecklingen. Lösningarna finns, oavsett om det handlar om slipprodukter för enkla eller omfattande plåt- och lackeringsarbeten. Aldrig har det varit mer effektivt att få till en fulländad finish.
Anrika 3M erbjuder kompletta lösningar för plåt- och lackverkstäder och då en stor del av 3M:s anställda är forskare och applikationsingenjörer är det kanske inte konstigt att man är en av de ledande aktörerna på slip-produkter. På 3M:s svenska huvudkontor i Solna hittar vi applikationsingenjören Karl-Johan Qvist. Vad han inte vet om slippapper är troligtvis inte värt att veta.
HÖG UTVECKLINGSTAKT
För om det är någon som har koll på var vi står i utvecklingen inom slippapper-världen, så är det han.
– Utvecklingen på slippapper har varit ganska stor får jag säga, säger Karl-Johan. Tar du tio-femton år tillbaka hade man slipmineraler som vanligen var gjorda av aluminiumoxid. Idag finns ännu bättre lösningar. Det ställer högre krav på att forsla bort dammet på ett effektivt sätt, för ju bättre och bättre slippapper vi har lyckats tillverka desto mer damm har vi fått, säger Karl-Johan.

Dagens moderna bilar har också förändrat spelplanen.
– Bilarna blir lättare och lättare. Vi jobbar inte bara i stål längre utan bilarna kan ibland bestå av hundra procent aluminium eller kompositer och då måste vi ha särskilda lösningar för det. Damm från aluminium kan bli explosivt och man kan få korrosionsproblem om du blandar stål med aluminium. Så det har hänt jättemycket. Även lacken har förändrats till mer snabbtorkande och hårdare typer, vilket ställer högre krav på slippapperet.
Slipning är inte bara att slipa upp rost eller skador utan som bekant också polering, och där har 3M:s Trizact-produkter tagit utvecklingen framåt.
– Idag kan vi göra ett slippapper upp till P8000 så man inte behöver polera lika mycket utan vi kan slipa upp glansen på bilarna och det kanske är framtiden, slipa mer och polera mindre, säger Karl-Johan.

Bland premiumprodukterna på marknaden har slipmineralerna, i mångt och mycket, skiftat över från aluminiumoxid till keramiska slipkorn. 3M:s teknik med precisionsformade slipmineraler i form av trianglar har betydande fördelar. Däribland att när kornen slits bryts de hela tiden av för att skapa vassa spetsar och kanter.

3M har gått i bräschen för denna banbrytande teknologi och har resulterat i högklassiga produkter genom åren under egna varumärket Cubitron II, som alltjämt är aktuellt. Inom en snar framtid väntas uppföljaren Cubitron 3 landa på marknaden. Först ut blir kapskivor.
– Men Cubitron II är fortfarande väldigt, väldigt bra och nu kommer de också i korn på 500+, 600+, 800+ och 1000+, vilket varit efterlängtat både av oss och våra kunder.

En stor nyhet är att 3M under varunamnet ”Clean Sanding System” nu också kan erbjuda egna slipmaskiner och dammsugare med hög kapacitet.
– Vi har sålt dem i övriga världen, utanför Europa, i Sydamerika och Asien så det är beprövat. Det kommer finnas pneumatiska och elektriskt drivna slipmaskiner samt L- och M-klassade dammsugare i olika utföranden och storlekar, säger Karl-Johan Qvist.

Vi avslutar vårt stopp på 3M med en given fråga riktad till Karl-Johan.
Hur länge ska ett slippapper egentligen räcka?
– Det är som att säga hur långt är ett snöre. Beror helt på vad jag slipar, om jag slipar i färg eller bar metall, om färgen är mjuk eller hård, torkat ordentligt och så vidare. Men oavsett vad man slipar kommer man ha en bättre avverkning med ett högkvalitativt slippapper.
Mirka är ytterligare ett av de ledande företagen inom ytbehandlingsteknik och har ett brett utbud av lösningar för just ytbehandling och precisionsslipning. Detta innefattar såväl slipmaterial som egendesignade maskiner.
Mirkas slipprodukter för bilsidan är alltså heltäckande och vi kan av utrymmesskäl knappast lista dem alla. Men varför inte börja med Mirkas högteknologiska slipmaterial Galaxy, som i sin senaste tappning, enligt Daniel Edesäter, District Manager, Collision Repair på Mirka, levererar stort.
– Nu är papperet så bra som det ska vara. Innan har det varit, jag skulle inte säga problem, men det har upplevts som att det inte håller måttet, men med den nya underlagsplattan är det en enorm skillnad. Ett jättebra papper, säger han.

Galaxy finns från korn 40 till 2 000 och är gjord på en återvunnen polyesterbas och presterar på en hög nivå på mjuka och hårda material med självslipande keramiska korn.

I det stora hela har Mirka ett stort utbud av nätprodukter under namnet Autonet, som är ett nät av polyamid på vilket slipmaterialet är fixerat. Ett unikt, patenterat material med tusentals små hål som gör att slipdamm och andra orenheter effektivt sugs ut och därigenom förhindrar att ytan täpps till.
Mirka har också utvecklat ett system kallat Optimized Surface Preparation (OSP), som ger kontroll över hela ytfinishprocessen. Kombinerat med, bland annat, Mirkas slipmaskiner är OSP-systemet en vinstlott för plåt- och lackeringsverkstäder.
– I stället för vanliga graderingar av slipkorn så har vi bara 1,2,3 och 4 på det för att göra det enklare. Så plåtslagarna ska hålla sig till 1, 2 och eventuellt 3 och lackerarna till 3 och 4. Det finns en femma men där har vi valt att gå ifrån det här året och lackerarna får välja själva vilket deras sista steg är, säger Daniel Edesäter.

En av fördelarna med OSP-systemet är att det sparar verkstäder värdefull tid med en standardiserad reparationsprocess.
– När man är ute på verkstäderna kan de som står bredvid varandra använda åtta olika slippapper för att komma till samma resultat. Men de följer inte processerna på samma sätt, säger Edesäter och fortsätter:
– Vi försöker trycka ganska hårt på våra processer, att det här fungerar. Använder man våra produkter på det här sättet så garanterar vi att det inte blir några problem i slutändan med punktningar eller andra konstigheter, som kan bli i lacken när bilen blir klar.
DEROS II 750 GER SNABB SLIPNING
Tittar vi närmare specifikt på Mirkas slipmaskiner kan vi med fördel nämna nya oscillerande slipmaskinen DEROS II 750 med en 175 millimeter stor underlagsplatta. Normalt mot bilbranschen är annars att man nyttjar en platta på 150 millimeter.
– I sliptid med den kan man tjäna upp till 40 procent för du får en så pass större slipyta på en större maskin.

Fortsätter vi prata nyheter, så har Mirka även nya batteriverktyg. För inte så länge sedan släppte man de två bandsliparna FBS-B 10 samt FBS-B 13. Maskiner som gör jobbet utan att hindras av kablar eller slangar.
– Den är fantastiskt lätt och smidig med tillräckligt mycket kraft att klara de flesta jobb. Ska du slipa timtals är det ju svårt med batteri, men för de flesta småjobb på en verkstad är det en otroligt smidig maskin.


Produktinnovationerna lär bli mer framöver på Mirka. Var så säkra. I sammanhanget är det definitivt värt några rader att också belysa företagets satsning på en kommande anläggning i finska Jeppo för tillverkning av cirkulärt slipmaterial. Anläggningen förväntas vara klar för produktion i slutet av året.
– Att tillverka slipkorn är en enorm kostnad och ett enormt slitage på miljön. Kan man då återvinna så mycket som möjligt av alla slipkorn som finns så skulle det underlätta avtrycket på miljön, säger Daniel Edesäter.
NORTON I FRAMKANT
Norton, som är ett varumärke inom Saint-Gobain, är också en av de ledande aktörerna när det gäller slipprodukter till bileftermarknaden. Tillsammans med Farécla, som tillhandahåller ett gediget utbud av polerprodukter, finns det hos Norton högkvalitativa sliplösningar från start till mål för applikationer inom metallbearbetning, karosserireparation, ytbehandling och polering.
Om den biten vet Joakim Baringe, Sales Director Distribution Markets Scandinavia på Saint-Gobain Abrasives samt Patrik Olsson, försäljningschef Sverige på Saint-Gobain Abrasives.

Patrik Olsson menar att utvecklingen av, exempelvis, slippapper går i en rasande fart. Här ligger Norton i framkant.
– Det utvecklas hela tiden. Ett slippapper är uppbyggt av olika komponenter. Finns en rygg, finns ett korn, finns ett bindemedel och en hålbild. Det är en ständig process att försöka optimera, säger han.
– Något som fungerar väldigt bra i dag är att använda laserskurna rondeller. Det har en stor betydelse för den är helt rak. Alla andra modeller som görs på marknaden är punschade, där man lägger flera lager och slår med punsch igenom vilket gör att du får en grop i varje hål.
Joakim Baringe inflikar:
– Sen är det väl en trend, och har varit ganska länge, att premiumprodukter använder keramiska korn. Sen, framför allt, att det är multihål-rondeller och inte bara 14 hål och ett centrumhål utan ett mönster av hål, som med premiumprodukterna är laserskurna för att ta bort så mycket slipdamm som möjligt och kunna köra rondellen så långt ut som möjligt. Detta i kombination med en optimerad slipplatta.
– Det spelar ingen roll om du har världens bästa keramiska papper och fel underlagsplatta och inte en dammsugare som suger upp tillräckligt. Då kan du köra slut på det papperet också, säger Baringe.

Hos Norton så tillhandahåller man slipsystemet Cyclonic. En totallösning omfattande rondeller, rullar och tillbehör. I stället för den traditionella P-märkningen så består systemet av fyra slipsteg, men där även ytterligare extra grov samt extra fin slipning finns att tillgå.
– Samtidigt så har vi färgkodat dem också. I stället för nummer och options pratar man mer färger, säger Patrik Olsson.

Norton Cyclonic-systemet med dess premiumprodukter har en rad fördelar. Bland dem kan nämnas laserskurna rondeller, keramiska korn och en effektiv hålbild med cyklonformat mönster, som förbättrar dammutsugningen.
Eftersom det handlar om just ett slipsystem så gäller det att lära sig systemet, följa alla steg – vilket inte alla gånger är fallet – och då finns det många förtjänster att hämta med Cyclonic.
– Har man personal som är duktiga, och vet vad de håller på med, klarar av att köra premiumprodukter. Man får ett betydligt bättre resultat, det går snabbare och dessutom får man en besparing på det man lägger på inköp av slip, säger Joakim Baringe.

En avslutande runda hos Bosch. Att företaget är en betydande spelare på ett globalt plan på området slipprodukter är ett understatement. Vi talar givetvis om Bosch egna slipmaskiner, men även på slipmaterial i övrigt då Bosch, sedan 2008, äger schweiziska sia Abrasives, som har tagit fram ypperliga slipprodukter i hela 150 år.

Segmentet är stort och täcker flertalet områden, som metall, lack och för all del även plast och sten. Något Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch, kan intyga.
Som i fallet med Bosch slipmaskiner – men att produkterna är många, och till synes ser likadana ut, har sin förklaring.
– Man använder så många olika produkter i så många olika lägen när du jobbar med, till exempel, att reparera lackskador. Det beror lite på vad du har för oscillering på produkten, hastighet och så vidare, säger Samuelsson.

Om vi börjar med Bosch maskiner så kan vi med fördel nämna nya, kompetenta excenterslipen GEX 18V-150-3 Professional med en slipplatta på 150-millimeter. En väldigt kapabel maskin med, bland annat, en oscillationsrörelse på 3 millimeter och slipfrekvens mellan 10 000-20 000 varv/minut.
– Nästa som kommer är en polermaskin, så nu har vi två polermaskiner där vi fått ned vibrationsvärdet relativt bra och verkningsgraden har åkt upp.

Närmare bestämt polermaskinen GPO 14 CE Professional, som finns tillgänglig med 900 och 1400W motor. Dessa får i maj sällskap av ytterligare sex stycken poler- och slipmaskiner.
När det gäller slipmaterial så kan Bosch, som tidigare nämnt, erbjuda ett rejält utbud för alla typer av behov som, exempelvis, plåt- och lackeringsverkstäder efterfrågar.
Jan Samuelsson väljer här att lyfta det helt nya och synnerligen slitstarka sliprondellen Expert O780 Foil för excenterslipar. En stor fördel med denna produkt är dess keramiska beläggning, som gör att materialet håller längre samt möjlighet att kunna skölja av dammet.
– Det är ett extremt fint papper. Annars brukar det vara lätt att slita ut ett sådant papper när du kör på extrema underlag, som metall och liknande. Men det här håller.

Bosch har i sammanhanget gjort en praktisk lösning till sina stödrondeller i Expert-serien.
– Vi har gjort så att man har en rad som är som en linje mitt i ”paddeln” så när du applicerar slippapperet så böjer du det så trycker du ned det så att den här raden hittar sina hål. Sen viker du ut resten av papperet och då hittar alla hålen varandra. Då har du ett utomordentligt utsug, säger Jan Samuelsson.
Utsug leder oss oundvikligt in på dammsugare. Även här har Bosch har flera passande varianter för verkstäder, där det går att direktansluta slipverktyget på ett effektivt sätt.
– Då har vi gjort det så smidigt att vi har tagit bort själva röret och filtret. Så antingen kan du klicka på en Bosch-dammsugare eller konkurrerande dammsugare direkt på maskinen. Alternativt med Click & Clean (Bosch egna anslutningssystem), där du tar bort tuben och sätter på vårt klicksystem och botten på kragen just för att göra det enkelt för sig.

FLER REPORTAGE
VISA FLER






