Smart teknik skapar möjlighet till ökad lönsamhet

Begreppet IoT vinner hela tiden ny mark. Smart informationssamlande teknik som kan förenkla och effektivisera arbetsflödet. Men vad är egentligen nytt? Hur kan IoT-tekniken användas i en verkstad? Och vad finns att vinna?
Smart teknik skapar möjlighet till ökad lönsamhet

Låt oss börja från början. IoT står för Internet of Things. Smart uppkopplad teknik  vars syfte är att sända information och, om så önskas, även kunna styra funktioner baserat på data.

Begreppet IoT är i sig inte nytt. Men det är först nu, i samband med utbyggnad av stadsnät med bra täckning och låg kostnad som teknikens potential blommat ut.

Låt oss ta en positioneringsenhet som ett exempel. Idag väldigt välkänd teknik, vars teknik krympt så pass att en allt ryms i en liten enhet som är smidig att gömma nästan var som helst.

– Skillnaden mellan traditionellt uppkopplad teknik och sättet vi nu kan sända data på är kostnaden och strömförbrukningen, menar Christian Malmström, förändringsledare för All Binary i Karlskrona.

Gårdagens gps-teknik bygger på att enheten är batteridriven eller har fast strömförsörjning. Gps-positionering har fram till nu varit väldigt energikrävande, varför de två nämnda strömkällorna ofta kombineras för att säkerställa en långvarig driftstid. Oftast krävs dessutom någon form av abonnemang för att fungera över tid.

Läs hela reportaget här.

Text & foto: Fredrik Lund

SKRIVEN AV
DMV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.